Upplevelsedagar

Lundatorpet

Rofyllt så det känns...

Lamä ôss i Nôrrlia:

"Må bra dagar för alla sinnen i rofylld miljö.Vi vill ge en smak av Hälsingland med slöjddagar i Nillas verkstad och övernattning på det gemytliga Lundatorpet."

Upptäck Hälsinglands trolska charm genom slöjd och berättelser, mat och boende i Bäverlandet Bjuråker. Tillbringa några dagar i byn Norrlia där ni får lära er traditionella slöjdtekniker, äta god lokalproducerad mat och bara njuta av lugnet på torpet i skogsgläntan.

 

Så här kan en vistelse lamäoss se ut:

På kvällen när ni kommer välkomnar vi er i torpet med varm soppa och hällbröd. Medan elden sprakar i spisen, får ni höra husets historia och berättelser från bygden. Sen lämnar vi er att krypa ner mellan manglade lakan i det rofyllda huset där generationer satt sina spår.

Tidigt nästa morgon knackar det på dörren. Det är Nilla, slöjdaren som kommit för att ta er på en morgonutflykt till Burtjärn. Vi den lilla sjön äter vi frukost tillsammans, och njuter av stillheten. På vägen tillbaka letar vi ämnen till dagens slöjdande. Fint krokvuxet virke av björk eller rönn vill vi ha. När vi hittat det vi söker, följer vi stigen tillbaka genom skogen. Över den lilla bäcken, förbi fårhagar, härbren och gårdar. Till sist genar vi över en täkt. Nu kan vi ana taket på Jon-Ols, där Nilla har sin verkstad. Där tillbringar vi dagen med att tälja varsin sked av våra nytagna ämnen, och påbörjar en näverburk. Vi arbetar i färskt virke, med kniv, yxa och bandkniv. Burkarna gör vi av hela näverflak. Lock och botten hyvlar och täljer vi till av torkad björk. Vi äter lunch i gräset utanför verkstaden. Då passar det med traditionell skogshuggar mat!

Kvällen närmar sig och vi har slöjdat klart för dagen. Ni tar vägen genom skogen tillbaka till torpet. Där väntar ett fullt kylskåp. Receptet ligger på bordet. Dags att laga mat! När ni sedan mätta och belåtna sitter runt bordet är ni kanske nöjda så? Eller vill ni ha mer? Ett bad i tunnan kanske, lite folkmusik från skönsjungande stintor eller av en bygdens speleman? Allt går att ordna.

Morgonen därpå äter ni frukost själva på torpet. Sedan träffas vi på verkstaden och slöjdar vidare med skedar och burkar. Vi avslutar dagar i Norrlia med fika på Jon-Ols.

 

Det är vår strävan att ni lämnar Bjuråker med ro i sinnet, en sked i ena handen, en näverburk i den andra och hjärtat fullt av Hälsingland!

 

Vi kan ev lägga in kursdagar under vardagar om intresse finns. Anmäl er gärna om grupper på sex personer.

Pris: 3295 kr per person

Ingår: slöjdkurs,material, boende, sänglinne, alla måltider och fika(en middag lagar ni själva med recept och råvaror som vi ordnar)Bad och underhållning om ni vill.

 

Bjuråker ligger norr om Delsbo. Mellan Hudiksvall och Ljusdal. Torpet ligger i byn Norrlia. Där finns sex säng platser. En dubbelsäng och fyra enkelsängar fördelade på tre rum.

 

Ingen slöjdvana krävs.

 

Ta med oömma kläder, sköna skor, gummistövlar och regnkläder.

 

Anmälan och frågor om kursen. Ring Nilla 070-5458924 eller maila: nilla@nillatra.se

Frågor om torpet: Ring Margareta 073-0293745 eller maila: rofyllt@lundatorpet.se

Vill du göra en förfrågan om uthyrning, köpa något av våra fårprodukter

kontakta oss

Copyright LundaTorpet 2015